Bygga utegym

Tåliga utegym för alla väder

Träna ute

TRÄNING UTE FÖR BÄTTRE HÄLSA

Att träna i ett utegym ger ett flertal hälsofördelar. Våra kroppar är anpassade för att befinna sig ute i friska luften, snarare än i trånga lokaler där bakterier och virus lätt kan spridas. Även om det kan kännas lite trögt att träna ute dagar då det regnar eller är väldigt kallt så blir man snabbt varm när man har kommit igång och med rätt kläder så påverkar vädret ganska lite. Dessutom ligger ju duschen och hemmets värme bara några steg bort om man bygger ett utegym på den egna bakgården. Det brukar göra det lättare att motivera sig till att träna till skillnad mot om man måste ta sig till ett gym eller annan träningslokal först.

Både kondition och styrka

Många brukar tänka att man endast kan träna konditionsträning ute, men inget kunde vara mer fel. Det finns många övningar man kan göra med den egna kroppsvikten som enda motstånd som ger en effektiv men samtidigt skonsam styrketräning. Lägger man till maskiner i ett utegym så får man en komplett träning som enkelt kan ersätta att gå till det vanliga gymmet.

Så lägger du upp ett bra träningspass ute

Först och främst du kan träna precis som du är! Inget klädombyte, inga träningsväskor. De kläder du har på dig just nu passar utmärkt. 

Som med all träning är det viktigt att värma upp först. Om du tycker att det känns trångt precis vid ditt utegym kan du kanske börja med att ta en rask promenad eller en joggingtur runt kvarteret. Därefter kan du sätta ihop ett litet program där du utför olika övningar i en sekvens.

Se till att variera övningarna. Vissa föredrar att fokusera på en viss muskelgrupp en viss dag i veckan medan andra väljer att skapa ett program som ger en allsidig träning varje gång. Det hela beror på vad du har för mål med din träning och din personliga smak.

Gå inte ut för hårt i början utan sätt ihop ett kort program med få repetitioner först för att sedan bygga ut när du känner att du blir starkare och orkar mer. Så förebygger du att du skadar dig.

Sist men inte minst, kom ihåg att varva ner efter den intensiva delen av träningen. Ta en kort promenad igen eller så kan du prova att hoppa lite rep på stället och sedan stretcha innan du går hem och tar en välförtjänt dusch.

Hälsosam träning i friska luften med ett utegym - vi tar fram lösningarna åt er!